Menu
Menu

Soorten bakvormen

Cake vormen

Deze cake vormen worden gebruikt voor het bereiden van een heerlijke cake, zowel zoet zoals een chocolade cake of een bananencake. Cakevormen kunnen ook worden gebruikt om brood, brioches en terrines te bereiden. Het is heel veelzijdig dus! De mallen zijn meestal rechthoekig. Soms kunnen de mallen verwijderbaar zijn of een verwijderbare bodem hebben voor gemakkelijker en sneller uit de vorm halen.

Kugelhopf-vormen

Kouglof, van de oorspronkelijke naam kougelhopf, is een specialiteit uit de Elzas, Oostenrijk, Tsjechië en Zuid-Duitsland. Deze gastronomische brioche gaf aanleiding tot de creatie van zijn speciale vorm: de kouglofvorm. Het wordt gekenmerkt door de hoge vorm. De kouglof-vorm is gegroefd aan de zijkanten en in het midden gegraven. Hoewel de belangrijkste functie het bakken van een kouglof is, kan deze vorm ook worden gebruikt voor brioches of een normale cake.

Springvorm

Taartvormen, rond, vierkant of zelfs hartvormig, zijn perfect voor verschillende taarten zoals fruit- of chocoladetaarten. Springvorm bakvormen zijn over het algemeen gemaakt van plaatstaal met een antiaanbaklaag of siliconen. Een springvorm is een hoge bakvorm bestaande uit een verwijderbare bodem en een kleminrichting. Daarom is dit type vorm essentieel voor het maken van biscuitgebak, koekjes of tartes tatins. Kortom, onmisbaar in uw keuken!

Muffin vormen

Muffinvormen zijn zeer praktische individuele vormen omdat ze de bereiding van individuele cakes mogelijk maken. Afhankelijk van de vorm van de holtes van de vorm, kunnen andere taarten worden bereid, zoals cupcakes, financiers, chocoladefondants... Meestal in siliconen of roestvrij staal, garandeert een muffinvorm zowel hygiëne als zelfs koken en een perfecte afgifte.

Taartvormen

Wie heeft er niet al een zelfgemaakte taart met seizoensfruit willen maken? Taartvormen zijn ongetwijfeld een van de meest bekende vormen in gebak. Ze zijn rond van vorm, hebben gladde of geribbelde randen. Deze vormen kunnen niet alleen worden gebruikt om taarten te bereiden, maar kunnen ook worden gebruikt voor quiches en taarten. Taartpannen zijn vaak gemaakt van keramiek of metaal.

schaaltjes

Als we het hebben over crème brûlée of soufflés, zijn het noodzakelijkerwijs de ramekins die in je opkomen. Dit zijn kleine ronde schaaltjes voor in de oven. Dit zijn de ideale vormen als je je bereiding in kleine porties wilt serveren. Dit zijn kleine vormpjes met een opstaande rand, ongeveer 10 cm in doorsnee. De vormpjes kunnen ook gebruikt worden voor het maken van kleine hartige gerechten, bijvoorbeeld als voorgerecht.

Materialen van de bakvormen

Keramische mallen

Keramische mallen hebben een retro, maar elegante uitstraling. Dit materiaal wordt meestal gebruikt in taartvormen die verkrijgbaar zijn in het wit, maar ook in felle kleuren zoals rood. Keramiek is een zeer populair materiaal dankzij het zachte en homogene bakken. Bovendien beschadig je bij het aansnijden van je taart of andere gastronomische bereiding de vorm niet omdat het keramiek bestendig is!

+ Esthetiek

+ Bestendig en duurzaam

- Gevoelig voor thermische schokken

- Zwaar

Metalen mallen

Metalen mallen staan ​​bekend om hun warmtegeleiding. Met een metalen cakevorm krijg je een knapperige en gouden bereiding. In tegenstelling tot mallen gemaakt van andere materialen, moet de metalen mal met de hand worden gewassen om deze niet te beschadigen. Ook adviseren wij u de mal in te vetten om het ontvormen te bevorderen en niet te wachten tot de mal is afgekoeld.

+ Optimaal koken

+ Duurzaam

- Niet vaatwasserbestendig

- Onderhoud

Siliconen mallen

De siliconen cakevorm wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt, zowel vanwege het gebruiksgemak als vanwege de betaalbare prijs. Met een siliconen mal hoef je je geen zorgen te maken over temperatuurverschillen of onderhoud, dat is wel heel gemakkelijk! Omdat siliconen niet-klevend en gemakkelijk te hanteren zijn, is het uit de vorm nemen zonder enige moeite gedaan. U hoeft uw vorm niet van tevoren in te boter, olie of bloem te maken!

+ Prijs

+ Diversiteit

- Kooktijd

- Kan vet blijven

Roestvrijstalen mallen

Roestvrijstalen vormen zijn meestal springvormen of taartvormen. Roestvrij staal zorgt ervoor dat je bereiding niet plakt. Hierdoor hoeft u maar weinig of geen vet toe te voegen. Zo wordt ontvormen snel en gemakkelijk gedaan. Daarnaast is RVS het perfecte materiaal voor een goede warmteverdeling. Wij adviseren u echter, net als metaal, niet direct in de mal te snijden.

+ Vaatwasser

+ Warmteverdeling

- Gevoelig voor krassen

- Onderhoud

Glazen mallen

De elegante glazen mallen zijn een grote klassieker in de keuken. Rechthoekige, ovale, ronde of vierkante glazen cakevormen worden gewaardeerd om hun hygiënische uitstraling en krasvastheid. Behalve voor taarten zoals brownies, worden glasvormen ook gebruikt voor hartige gerechten zoals gratins of producten om op te warmen. Het grootste nadeel van dit materiaal is dat het een minder goede warmtegeleider is.

+ Bestendig

+ Hygiënisch

- Minder goede warmtegeleider

- Ontvormen

Stalen mallen

Stalen mallen hebben, in tegenstelling tot die van roestvrij staal, niet allemaal een antiaanbaklaag. Daarom is het belangrijk om de bodem van de vorm in te vetten en met bloem te bestrooien voordat u deze in de oven plaatst. Het staal van de mal garandeert dat het na verloop van tijd niet zal vervormen, omdat het een zeer resistent en duurzaam materiaal is. Merk op dat het verschil met roestvrij staal de afwezigheid van chroom is, wat weerstand biedt tegen corrosie en oxidatie.

+ Bestendig

+ Duurzaam

- Gevoelig voor krassen

- Chroomvrij

Goed om te weten!

Ronde taartvorm

Taartvormen zijn natuurlijk verkrijgbaar in een ronde vorm, maar ook in een veelvoud aan andere gevarieerde vormen. De meest voorkomende mallen zijn ronde, rechthoekige, vierkante en hartvormige mallen. Afhankelijk van wat je gaat bereiden, kan het handig zijn om een ​​geschikte vorm te kiezen. Een brownie zou bijvoorbeeld meer vierkant of rechthoekig zijn terwijl appeltaart ook goed gebakken kan worden in een ronde vorm.

Cake met lagen

Als je wat meer ervaring hebt met bakken of gewoon wilt leren hoe je laagcakes (ook wel laagcakes genoemd) maakt, raden we u aan om te richten op de springvorm. Dankzij hun grote hoogte, sommige zijn 26 cm, krijgt u gemakkelijk een mooie laagjescake door laagjes crème aan te brengen. Yum!

Een cake uit de vorm halen

Een cake uit de vorm halen kan gevaarlijk zijn, maar het is niet onmogelijk! Ontdek onze tips waarmee u uw taart kunt ontvormen alsof het kinderspel is!

1. Temperatuur:

Ontvorm bereidingen zoals cake of biscuit terwijl ze nog heet zijn, omdat ze het risico lopen aan de muur te kleven als je wacht tot ze zijn afgekoeld. Wacht daarentegen tot zachte deegcakes zoals chocoladecake koud zijn om ze uit de vorm te halen. Zo breken ze niet bij het uit de vorm halen.

2. Bakpapier:

Voor nog meer veiligheid en als je het ontvormen niet wilt missen, neem dan bakpapier mee! Snijd het in een vierkant, een rechthoek of een ronde, afhankelijk van de vorm van je vorm en zorg ervoor dat je stroken aan de zijkanten laat en plaats deze vervolgens op de bodem van de vorm. Uiteraard zal het nodig zijn de mal voor het deponeren van het papier in te vetten, zodat de bodem en de stroken goed aan de mal hechten.

3. Type vorm:

De beste cakevormen voor ongecompliceerd ontvormen zijn siliconenvormen, springvorm (of springvorm) met hun verwijderbare bodem en klemsysteem en kouglofvormen, die, let op, niet met bakpapier lopen !

Onze merken

Dr. Oetker is een van de bekende referentiemerken voor gebak. Het meer dan 120 jaar geleden opgerichte Duitse merk biedt een veelvoud aan accessoires om heerlijke zoete en hartige bereidingen te bereiden. Onder hen vinden we bakgerei en vormen, maar ook bakhulpmiddelen zoals gist. Dankzij de door de jaren heen opgebouwde expertise bent u bij Dr. Oetker zeker van kwaliteitsproducten!

Riess is een Oostenrijks merk dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van mallen. Riess-vormen zijn gemaakt van geëmailleerd staal of roestvrij staal. Deze materialen garanderen de weerstand en duurzaamheid van Riess-mallen. Bovendien krast het Riess-glazuur niet. Het merk biedt voornamelijk taartvormen en cakevormen aan.

Le Creuset bestaat niet alleen uit stoofschotels! Het Franse merk maakt ook taartvormen, ramekins, cakevormen en meer! Le Creuset-vormen zijn gemaakt van keramiek, gietijzer of staal van zeer hoge kwaliteit. Het motto van het bekende merk is om hun producten van generatie op generatie door te geven. Zo bereidt u met Le Creuset een heerlijke taart voor uw kinderen en daarna voor uw kleinkinderen!

KitchenAid is een Amerikaans merk dat werd opgericht in 1919. Hoewel KitchenAid vooral bekend staat om het maken van de eerste eierklopper, is het merk tegenwoordig uitgegroeid tot een brede collectie kookgerei zoals koekenpannen en bakvormen. De missie van KitchenAid is om koken en bakken gemakkelijker te maken.

Het Franse merk Emile Henry is in 1850 opgericht door Jacques Henry. Emile Henry biedt ook cocottes, tajinegerechten, ovenschalen en bak- en broodvormen aan. Emile Henry onderscheidt zich door een in-house en traditionele creatie van de meeste producten. Als u op zoek bent naar een kwalitatieve taartvorm, dan bent u bij Emile Henry in goede handen!

Pyrex is een deskundig keukenmerk. Het merk biedt zowel zijn bekende glazen opbergdozen maar ook een grote collectie taartvormen, taartvormen en meer in glas maar ook in metaal. Pyrex onderscheidt zich door zijn betaalbare prijzen en de weerstand en duurzaamheid van zijn producten. Bovendien zijn de meeste Pyrex-vormen stapelbaar om ruimte te besparen.

Kijkje in het assortiment