Menu
Menu

Beste bakvorm

Soorten bakvormen

Cakevormen

Cakevormen worden erg vaak gebruikt. Ze worden gebruikt voor de bereiding van heerlijke taarten, zowel zoete chocoladetaarten als hartige spinazietaarten. De taartvormen kunnen ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van brood. Een cakevorm is dus erg veelzijdig! De vormen zijn meestal rechthoekig. Soms kunnen de vormen worden verwijderd of hebben ze een verwijderbare bodem om ze gemakkelijker en sneller uit de vorm te kunnen halen.

Tulbandvormen

De tulbandcake is een heerlijke lekkernij. Een lekkere cake in een unieke vorm. U kunt de cake zelf extra smaak geven en natuurlijk versieren, waardoor de tulbandcake nog feestelijker wordt. Daarnaast wordt hij gekenmerkt door zijn hoge vorm. De tulbandvorm is geribbeld aan de zijkanten en uitgehold in het midden. Hoewel de belangrijkste functie het bakken van een tulbandcake is, kan deze vorm voor veel meer dingen worden gebruikt. Met een tulbandvorm kunt u uw creativiteit uiten en de feestelijkste creaties op tafel zetten!

Springvormen

Ronde, vierkante en hartvormige springvormen zijn perfect voor een grote verscheidenheid aan fruit- en chocoladetaarten. Scharnierende vormen zijn meestal gemaakt van plaatmetaal met antikleeflaag of van siliconen. Een springvorm is een soort pan met een hoge rand, een uitneembare bodem en een klemsysteem. Daarom is dit type vorm onmisbaar voor het maken van biscuitgebak, koekjes of taarten. Kortom, een must in uw keuken!Muffinvormen

Muffinvormen zijn erg praktische vormen. Dit komt doordat ze de bereiding van individuele cakes mogelijk maken. Afhankelijk van de vorm van de vormholtes kunnen andere taarten worden bereid, zoals cupcakes of chocoladefondants. Een muffinvorm, die meestal van siliconen of roestvrij staal is gemaakt, is de perfecte toevoeging voor in uw keuken. Maak de muffins lekkerder door zelf bijvoorbeeld appel en kaneel toe te voegen! Om er echt een feestje van te maken kunt u ze nog mooier maken door ze te versieren!

Taartvormen

Wilt u nou een heerlijk zelfgemaakte taart met seizoensfruit maken? Of misschien wel een lekkere redvelvet taart? Taartvormen zijn ongetwijfeld een van de bekendste vormen in de banketbakkerij. Ze zijn rond, rechthoekig of hartvormig van vorm en hebben ofwel een gladde ofwel een geribbelde rand. Ze kunnen niet alleen voor taarten worden gebruikt, maar ook voor quiches en zelfs voor lasagna. U kunt de taarten zelf zo lekker en zo mooi maken zoals u zelf wilt! Taartvormen zijn vaak gemaakt van keramiek of metaal.

Materialen

Keramische vormen

Keramische vormen zijn zowel retro als elegant. Dit materiaal wordt het meest aangetroffen in taartvormen, die veel verkrijgbaar zijn in wit, maar ook in fellere kleuren zoals rood. Keramiek is een zeer populair materiaal, omdat het zacht en gelijkmatig bakt. Bovendien zult u bij het snijden van uw taart, cake, etc. de vorm niet beschadigen, want keramiek is bestendig!

+ Esthetiek
+ Bestendig en duurzaam

- Gevoelig voor thermische schokken
- Zwaargewicht

Metalen vormen

Metalen bakvormen staan bekend om hun warmtegeleiding. Met bijvoorbeeld een metalen cakevorm krijgt u een krokante en goudkleurige cake. In tegenstelling tot vormen van andere materialen, moeten metalen vormen met de hand worden gewassen om beschadiging te voorkomen. Wij raden u ook aan de vorm in te vetten om hem gemakkelijker uit de vorm te kunnen nemen en niet te wachten tot de vorm is afgekoeld.

+ Optimaal bakken
+ Duurzaam

- Niet vaatwasmachinebestendig
- Onderhoud

Siliconen vormen

Siliconen cakevormen worden de laatste jaren steeds meer gebruikt en worden gewaardeerd om hun gebruiksgemak en hun betaalbare prijs. Met een siliconen vorm hoeft u zich geen zorgen te maken over temperatuurverschillen of onderhoud. Aangezien silicone niet kleeft en gemakkelijk te hanteren is, is het gemakkelijk om uw cake uit de vorm te halen. Daarnaast hoeft u uw vorm niet te beboteren, in te vetten of met bloem te bestrooien!

+ Prijs
+ Verscheidenheid

- Baktijd
- Kan vettig blijven

Roestvrij stalen vormen

Vormen van roestvrij staal worden meestal gebruikt voor bakvormen of taartvormpjes. Roestvrij staal zorgt ervoor dat uw baksel niet blijft kleven. Er mag weinig of geen vet worden toegevoegd. Dit betekent dat het verwijderen uit de vorm snel en gemakkelijk gaat. Bovendien is roestvrij staal het perfecte materiaal voor een goede warmteverspreiding. Wij raden u echter aan, net als bij metaal, niet rechtstreeks in de vorm te snijden.

+ Vaatwasmachinebestendig
+ Warmteverspreiding

- Gevoelig voor krassen
- Onderhoud

Glazen vormen

Elegante glazen bakvormen zijn een klassieker in de keuken. Rechthoekige, ovale, ronde of vierkante, glazen bakvormen zijn populair vanwege hun mooie uiterlijk en krasbestendigheid. Glazen bakvormen worden niet alleen gebruikt voor cakes zoals brownies, maar ook voor hartige gerechten zoals gratins. Het grootste nadeel van dit materiaal is dat het warmte slecht geleidt.

+ Bestand
+ Hygiënisch

- Slechte warmtegeleider
- Ontvormen

Stalen vormen

In tegenstelling tot roestvrij stalen bakvormen, hebben niet alle stalen vormen een antikleeflaag. Daarom is het belangrijk de bodem van de vorm in te vetten en te bestrooien voor u hem in de oven plaatst. Het staal van de vorm voorkomt dat deze na verloop van tijd vervormt, aangezien het een zeer sterk en duurzaam materiaal is. Het verschil met roestvrij staal is de afwezigheid van chroom, waardoor het staal beter bestand is tegen corrosie en oxidatie.

+ Bestand
+ Duurzaam

- Krasbestendig
- Chroomvrij


Een cake ontvormen, dat doet u zo

Het ontvormen van een cake kan lastig zijn, maar het is niet onmogelijk! Bekijk onze tips over hoe u uw cake kunt ontvormen alsof het kinderspel is!

1. Temperatuur: Ontvorm bereidingen zoals cake of biscuit terwijl ze nog warm zijn, want ze kunnen aan de wand blijven kleven als u wacht tot ze zijn afgekoeld. Wacht daarentegen met zachte cake, zoals chocoladecake, juist wel tot het koud is voordat u ze uit de vorm haalt. Op die manier zal het niet breken wanneer ze uit de vorm worden gehaald.

2. Bakpapier: Neem voor extra veiligheid en als u niet het risico wilt lopen dat u het ontvormen mist, bakpapier mee! Snijd het in vierkanten, rechthoeken of cirkels naar gelang van de vorm van uw vorm, zorg ervoor dat er reepjes aan de zijkanten overblijven, en leg het dan op de bodem van de vorm. Natuurlijk moet u de vorm invetten voordat u het papier plaatst, zodat de bodem en de stroken goed aan de vorm hechten.

3. Type vorm: De beste cakevormen om gemakkelijk uit de vorm te halen zijn siliconenvormen, scharniervormen met een verwijderbare bodem en klemsysteem en kouglofvormen, die niet met bakpapier mogen worden gebruikt!

Onze merken