Messen slijpen


Wanneer moet een schaar of mes geslepen worden?

Test het!

Het is vrij eenvoudig om te achterhalen of uw keukenmes/schaar geslepen dient te worden. Er zijn verschillende testjes om na te gaan of uw gerei bot is.

Spiegeling
Is er een duidelijke spiegeling over het gehele lemmet waar te nemen wanneer u het blad richting een lichtbron houdt, dan is het tijd om te slijpen.

Test met een nagel
Wanneer u uw nagel schuin houdt en de scherpe kant op de nagel plaatst zonder te drukken, dan blijft een (gedeeltelijk) scherp mes liggen. Glijdt het mes of de schaar echter van uw nagel af, dan is het aan te raden deze te slijpen met een keramische staaf.

Snijd een tomaat
Een scherp mes zou een tomaat door kunnen snijden zonder dat deze vervormt. Is uw mes echter aan de botte kant, dan zal de tomaat ingedeukt worden. In dit geval is het tijd om het mes te slijpen. 

Bekijk het hier het volledige assortiment messen slijpers >

Welke slijpmethoden bestaan er voor messen?

Slijpmachine

Een slijpmachine zorgt ervoor dat men in staat is om op één enkele manier het mes te slijpen onder de juiste hoek. Het gebruik van een slijpmachine is eenvoudig, aangezien men het lemmet slechts in een vloeiende beweging langs de slijpschijf hoeft te halen. In tien tot vijftien bewegingen is uw mes geslepen. Sommige slijpers beschikken over meerdere fasen, waardoor uw mes optimaal geslepen en gepolijst wordt. 

Slijpstaaf

Met een slijpstaaf bent u in staat om uw keukenmessen nauwkeurig bij te werken wanneer deze kleine beschadigingen of oneffenheden hebben opgelopen. De slijpstaaf dient altijd groter te zijn dan het mes zelf. Bij een slijpstaaf dient u de onderkant op een stevige basis te zetten, waarbij u het lemmet vanaf het heft in een vloeiende beweging naar de snede haalt. Herhaal dit ongeveer vijf tot 10 keer.

Slijpsteen

Een slijpsteen wordt ook wel een wetsteen genoemd. Deze stenen hebben meestal een ruwe en een zachte kant, waarbij de ruwe wordt gebruikt voor het slijpwerk, terwijl de zachte kant geschikt is om het mes te polijsten. Tijdens het slijpen dient de steen nat te zijn, wat tevens de naam wetsteen verklaart. Een slijpsteen is vooral geschikt voor messen met zeer hard lemmet. 

Welke slijpmethoden bestaan er voor scharen?

Huis-, tuin en keuken artikelen

Vaak wordt de schaar weggegooid wanneer deze bot is geworden. Zonde natuurlijk! Ook een schaar kan simpelweg geslepen worden. Hiervoor kunnen eenvoudige attributen worden gebruikt zoals schuurpapier of aluminiumfolie. Knip met de schaar een stuk schuurpapier of dik aluminiumfolie door en maak hierbij volledige slagen. U zult merken dat na een herhaling of 15 tot 20 keer, de schaar alweer een stuk scherper is geworden. voor een goedkopere schaar is dit een ideale oplossing. 

Slijpsteen

Wanneer u een wat duurdere schaar heeft, bestaande uit hoogwaardige materialen, dan is een stuk schuurpapier of aluminiumfolie niet meer voldoende. In dit geval wordt een slijpsteen aangeraden. Om de schaar eenvoudig te slijpen met een slijpsteen, kunt u met een schroevendraaier de schaar uit elkaar halen alvorens u gaat beginnen. Beide helften kunnen op deze manier individueel geslepen worden voor optimaal resultaat. Zoals u ziet is een slijpsteen (ook wel wetsteen genoemd) dus ideaal voor zowel een mes als een schaar. Bekijk nu het volledige assortiment! 

Opbergen van messen

Messenmagneet

Nadat u de messen heeft geslepen, wilt u deze natuurlijk goed opbergen en hierbij niet de keuken beschadigen. Een messenmagneet is ideaal voor het ophangen van al uw messen en het ziet er ook nog eens heel mooi uit in de keuken. Wanneer de messen opgehangen worden blijven deze een langere tijd scherp, omdat ze nergens tegenaan komen. Ook zijn de messen na het slijpen natuurlijk erg scherp en dit kan voor beschadigingen zorgen. Dit voorkomt u dus wanneer de messen opgehangen worden. Bekijk daarom ook zeker eens het assortiment messenmagneten op Kookexpert.

Naast dat het uw keuken beschermt en het er erg aantrekkelijk uitziet, is een messenmagneet ook nog eens uiterst hygiënisch. De messen komen niet in contact met ander gerei en blijven daarom volledig schoon. Als laatste is een voordeel natuurlijk ook dat uw messen altijd binnen handbereik zijn. U weet altijd precies waar ze zijn en kunt in één handomdraai elke type mes pakken die u nodig heeft. Dit resulteert in een erg fijne kookervaring. 

Het volledige assortiment messenmagneten >