Alles over BK
Over BK
Al in 1851 werden de eerste pannen van BK vormgegeven. Hendrik Berk in Kampen (BK) was een vooruitstrevende man die op aanvraag potten en pannen leverde, handmatige geslagen uit stevig staal. Het kosten Hendrik nog 40 jaar extra om een beschermende emaille laag te creëren waarmee het fundament van BK officieel werd gelegd.
In de jaren die hierop volgende werd het merk BK steeds bekender en het assortiment werd steeds verder uitgebreid. Dankzij een constant streven naar innovatie en het verbeteren van technieken werden de pannen steeds beter en duurzamer. Bij het 100-jarige bestaan in 1951 bekroonde koningin Juliana de kwaliteit van BK met het predicaat Koninklijk.
In 1963 stapte BK over naar roestvrij edelstalen en werden bekende series, die wij nu nog steeds gebruiken, geproduceerd zoals de bekende BK Easy Induction serie. Ook werden er andere producten aan het assortiment toegevoegd zoals bestek en snijplanken.
Keramische Antiaanbaklaag
Waarom een antiaanbaklaag?
BK maakt sinds kort alleen nog gebruik van een keramische antiaanbaklaag. Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe pan is het belangrijk om van te voren te bepalen of u een pan wilt met of zonder antiaanbaklaag en daarna wat voor antiaanbaklaag u wilt. Hieronder de voor en nadelen van een antiaanbaklaag:
Voordelen:
- Deze laag, zoals de naam al zegt, zorgt ervoor dat eten niet (of weinig) aan zal bakken en zal kleven
- Dankzij een antiaanbaklaag heeft u minder boter of olie nodig om te bakken en is zodoende gezonder in gebruik
- Een pan met antiaanbaklaag kan gelijk na aanschaffen gebruikt worden en hoeft niet te worden behandeld zoals een pan zonder antiaanbaklaag
- De pan is eenvoudiger om te reinigen
Nadelen:
- Een pan zonder antiaanbaklaag is beter geschikt voor het bakken op hoog vuur
- De kwaliteit van de antiaanbaklaag kan na verloop van tijd afnemen waardoor voedsel alsnog aan kan bakken.
Keramische Antiaanbaklaag
BK maakt sinds kort alleen nog pannen met een keramische antiaanbaklaag. Dit materiaal heeft enkele voordelen ten opzichte van zijn voorgangers. Zie hier onder welke voordelen dit zijn:
Voordelen:
- Al is dit in elke antiaanbaklaag sinds 2015 verboden komen er uiteraard geen giftige stoffen in deze laag vrij bij verhitting (geen PFAS en PTFE)
- De keramische laag wordt gemaakt door de verhitting van natuurlijke materialen zoals zand en stenen, deze laag is dus natuurlijk en daardoor ook veel beter qua milieu belasting
- Geschikt voor hogere temperaturen
- Krast minder snel dan zijn voorgangers
-Door bovenstaande eigenschappen hebben pannen met deze laag ook een langere levensduur
Milieubewust en duurzaamheid zijn eigenschappen die BK hoog in het vaandel heeft staan. Logisch dat zij hebben besloten om deze anti-aanbaklaag te kiezen. Zo weet u dat wanneer u een pan van BK koopt met een beschermende laag u kiest voor kwaliteit, duurzaamheid en milieubewust bezig bent.
Onze favoriete pannen
Onderhoudstips
Niet elke pan is geschikt voor de vaatwasser, ook als uw braadpan, kookpan of koekenpan hier wel geschikt voor is hebben wij nog enkele onderhoudstips:
Reinig een (warme) pan nooit met koud water. Hierdoor kan een themoshock ontstaan waardoor het materiaal krom of bol kan komen te staan.
Gebruik tijdens het koken houten of plastic spatels om beschadigen aan de pan te voorkomen
Snijden in de pan wordt sterk afgeraden om schade te voorkomen
Gebruik bij het stapelen van pannen een bescherming om onnodige schade te voorkomen
Ook wanneer uw pan geschikt is voor de vaatwasser raden wij aan uw pan met regelmaat zelf af te wassen. Zo blijf de pan lang haar kwaliteit behouden. U kunt dit doen met lauw / warm water en milde zeep.