Menu
Menu

PFAS vrije pannen van GreenPan


Waar wordt die anti-aanbaklaag van gemaakt?

Een pan bestaat grotendeels uit metaal, vaak aluminium of roestvrij staal. Door de anti-aanbaklaag komt het voedsel niet in aanraking met het metaal. De laag zelf is gemaakt een fluorpolymeer, ook wel plastic genoemd. Op veel pannen ziet u staan dat ze zijn gemaakt van Teflon, Teflon is de merknaam voor verschillende plastic fluorpolymeren zoals: PTFE (polytetrafluoroethyleen), FEP (fluorinated ethylene propylene), en PFA (perfluoroalkoxy). Al deze plastic fluorpolymeren worden gemaakt met behulp van poly- en perfluoroalkylstoffen (PFAS). PTFE is een plastic wat veel gebruikt wordt als anti-aanbaklaag in een pan.

PTFE is een van de stoffen die valt onder de verzamelnaam: PFAS, poly- en perfluoroalkylstoffen zoals boven staat vernoemd. PFAS heeft u vast een keer langs horen komen in het nieuws of op social media. Er is namelijk veel bezorgdheid over de schadelijkheid van de stoffen en het feit dat bijna ieder mens het stofje in zijn bloed heeft zitten. PFAS worden gebruikt bij het maken van anti-aanbaklagen in pannen maar komt ook vrij bij vele productieprocessen. PFAS komt voor in voedsel, de lucht en in het drinkwater. Het wordt steeds duidelijker dat deze stoffen schadelijk zijn voor ons immuunsysteem. Dit is geen goed teken en er moet iets aan gedaan worden.

GreenPan

GREENPAN Logo

Gelukkig zijn er pannen die geproduceerd worden zonder uitstoot van PFAS en waar geen PTFE in de antia-anbaklaag zit. Een stuk beter voor mens en milieu! GreenPan is een van deze merken. Het merk is 15 jaar geleden gestart met het produceren van pannen met een PFAS-vrije Thermolon keramische anti-aanbaklaag. De coating is gemaakt van natuurlijke producten zoals diamant en afgeleide van zand.

Met de pannen van GreenPan kunt u zorgeloos een heerlijke maaltijd bereiden voor u en uw gezin, zonder schadelijke stoffen en met oog op het milieu. Het Belgische merk is ontwikkeld door twee Vlaamse jeugdvrienden, Jan Helskens en Wim De Veirman. Toen ze ontdekte dat traditionele anti aanbakpannen worden geproduceerd met PFAS zijn ze opzoek gegaan naar een gezond alternatief. Uiteindelijk zijn ze bij Thermolon uitgekomen. Een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke PFAS en met een afgeleide van zand als basisgrondstof.

Meer dan de alleen PFAS vrij


Naast de unieke anti-aanbaklaag, die door het merk zelf wordt geproduceerd, hebben de pannen nog veel meer voordelen. Ten eerste zijn de designs prachtig, een ware toevoeging aan de sfeer en stijl in uw keuken. Daarnaast loop GreenPan voor op vele technologieën zoals een extra stevige en krasbestendige binnenkant. De Magneto™ inductietechnologie waardoor de pan op iedere warmtebron te gebruiken zijn en als kers op de taart de Evershine™ technologie die de pan er als nieuw uit laat zien, hoe warm de pan ook wordt.

GreenPan reinigen

mceclip0.png

Wanneer u een kwalitatief goede pan aanschaft wilt u deze natuurlijk goed reinigen zodat hij lang mee gaat. Hier vindt u een paar tips om uw GreenPan pannen zo goed mogelijk schoon te maken.

  1. Laat de pan na gebruik goed afkoelen voor u begint met afwassen. Wanneer u een hete pan gaat reinigen met koud water kan een thermische shock veroorzaken waardoor de bodem van de pan hol of bol kan gaan staan en dat wilt u natuurlijk niet.

  2. Wanneer de pan is afgekoeld kunt u aan de slag met warm water, zeepsop en een zachte spons. Zo kunt u de pan grondig en zonder te beschadigen reinigen zodat de binnenkant vlekkeloos is wanneer u de pan opbergt.

GreenPan pannen zijn vaatwasbestendig (behalve in het geval van een houten handgreep). Vaatwastabletten bevatten echter sterke chemicaliën, deze kunnen er voor zorgen dat de antikleefeigenschappen van de keramische antikleeflaag na een tijdje zullen aantasten. Het is dus beter voor de pan als u hem met de hand afwast.

Gebruik nooit een metaalspons om aangekoekte resten van je pan te krijgen. Dit kan de anti-kleeflaag van de pan onherstelbaar beschadigen. Dat is zonde van uw pan en maakt koken pet de pannen minder gemakkelijk.

Greep uit het assortiment: