Menu
Menu

Asperges bereiden

De klassieke bereidingswijze van asperges

De traditionele manier om asperges klaar te maken is door deze te koken. Asperges koken kan op allerlei manieren worden gedaan, maar de handigste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een aspergepan. Een aspergepan is een langwerpige pan, waarin u de asperges rechtop kunt zetten. De pan beschikt over een speciaal vergiet, waarmee u de asperges eenvoudig uit de pan kunt halen.

De gemiddelde tijd om asperges te koken is ongeveer 10 minuten. Wilt u echter grote hoeveelheden van dit witte goud klaarmaken, houdt dan rekening met een kooktijd van ongeveer 15 tot 20 minuten. U kunt controleren of de asperges gaar zijn door met een vork in de onderkant van de asperges te prikken. Als de onderkant zacht aanvoelt zijn de asperges gaar. Let op: gebruikt u een normale kookpan voor het koken van de asperges, dan kunt u de asperges beter niet afgieten. Het afgieten kan ervoor zorgen dat de asperges knakken. Het is daarom raadzaam om de asperges uit de pan te scheppen met een speciale schuimpspaan.

Diverse andere manieren om asperges te bereiden

Asperges stomen

Stomen is een goede manier om asperges te bereiden, omdat de asperges hierdoor meer smaak behouden. Asperges stomen gaat sneller dan asperges koken. Voor het stomen van asperges heeft u een stoompan of snelkookpan nodig die beschikt over een onderelement, een bovenelement met gaten en een deksel. Het stomen van de asperges neemt ongeveer 8 minuten in beslag. Door met een vork in de onderkant van de witte stengels te prikken, kunt u testen of de asperges gaar zijn.

Kookexpert verkoopt stoompannen en snelkookpannen in diverse matenAsperges bakken

Zowel witte als groene asperges kunt u bakken. Witte asperges moeten echter alvorens het bakken nog kort worden gekookt, terwijl groene asperges direct kunnen worden gebakken.

Groene asperges moeten ongeveer 5 tot 8 minuten worden gebakken totdat ze beetgaar zijn. Groene asperges hoeven niet van kleur te veranderen. Witte asperges zijn klaar wanneer deze beetgaar en lichtbruin van kleur zijn. Let er bij het bakken van asperges op dat u het vuur niet te hoog zet.

Voor het uitgebreide assortiment bakpannen van Kookexpert, klikt u op de onderstaande button.

Asperges wokken

Er zijn verschillende lekkere roerbakgerechten waarbij asperges worden toegevoegd. De bereiding van asperges in de wokpan is eenvoudig en snel. De asperges hebben slechts 3 tot 5 minuten nodig in de wokpan en dan zijn ze al klaar.

Kookexpert heeft diverse wokpannen in haar assortiment opgenomen, waarmee u in een handomdraai een lekker gerecht op tafel zet.
Asperges grillen

U kunt asperges uiteraard ook klaarmaken in een grillpan. Door de asperges te grillen, blijven de stengels lekker knapperig en krijgen ze bruine grillstreepjes, die gerechten een mooie uitstraling geven. Asperges kunnen gewoon in een normale grillpan worden bereidt.

Bij het grillen van asperges is het belangrijk dat u de grillpan goed heet laat worden en dat u de asperges om blijft draaien. Witte asperges moeten voor het grillen geschild en gekookt worden. Groene asperges kunt u vrijwel direct grillen.

Kookexpert heeft een groot assortiment grillpannen waar u de asperges heerlijk in kunt bereiden.

Wat heeft u nog meer nodig om asperges te bereiden?

Dunschiller

Het gebruik van een goede dunschiller is van belang bij de bereiding van asperges. Wanneer u de asperges niet goed schilt, smaken ze namelijk erg taai. Asperges schillen is een secuur werkje, omdat de asperges snel kunnen breken. Zorg er daarom voor dat u de asperges neer leegt wanneer u deze gaat schillen. Schil vanaf de kop van de asperge naar beneden en zorg ervoor dat u alle delen heeft gehad. Snijd tenslotte het onderste gedeelte van de asperge af.

Kookexpert heeft een ruimassortiment dunschillers, waarmee u de asperges in een handomdraai heeft geschild.

Schuimspaan

Wanneer de asperges klaar zijn met koken, kunt u deze uit de pan scheppen met behulp van een speciale schuimspaan. Een schuimspaan is een grote platte lepel met gaatjes. Danzkij de gaatjes in de schuimspaan kunt u de asperges eenvoudig uit laten lekken zonder dat u ze breekt. Het wordt afgeraden om de asperges af te gieten, omdat de asperges hierdoor kunnen knakken en hun kwaliteit verliezen.

Kookexpert heeft zowel schuimspanen als vis- en aspergelepels opgenomen in haar assortiment. Klik op onderstaande button voor het volledige overzicht.


Sauspannetje

Het maken van een lekkere saus voor bij de asperges gaat het makkelijkst in een sauspan. U kunt een sauspan of sauteuse herkennen aan de lange steel en de omgekrulde bovenrand. De schenkrand in combinatie met de lange steel zorgt ervoor dat u warme sauzen veilig kunt schenken. Sauspannetjes hebben daarnaast een ietwat schuine wand. Dit zorgt ervoor dat u eenvoudig in het pannetje kunt roeren en er met een garde in kunt werken.

Kookexpert heeft sauspannen in diverse maten. Of u nu een grote portie asperges maakt of een kleine, kookexpert heeft de geschikte sauspan.

Een greep uit het assortiment: