Beste inductie pannen


Is uw pan geschikt voor koken op inductie?

Een inductiefornuis maakt gebruik van magnetische velden voor het verwarmen van de pan. Niet iedere pan is hier echter geschikt voor. De bodem van een inductiepan moet volledig vlak én magnetiseerbaar zijn, wil deze geschikt zijn voor het koken op een inductieplaat. Weet u niet zeker of uw pan geschikt is voor een inductiekookplaat? Dan kunt u dit op twee manieren testen.

Magneettest
U kunt eenovudig testen of uw panbodem magnetiseerbaar is, door simpelweg een magneetje op de bodem van uw pan te leggen. Blijft deze plakken? Dan is uw panbodem magnetiseerbaar.

Testen op vlakke bodem
Zoals hierboven beschreven, moet de bodem van uw pan ook volledig vlak zijn. U kunt dit zelf eenvoudig testen door de pan ondersteboven neer te zetten en hier een liniaal of waterpas op te leggen. Doe dit zowel op de binnen- als buitenkant van de bodem voor een optimaal resultaat.

Voldoet uw pan aan beide testen? Dan is deze vrijwel zeker geschikt voor het koken op inductie en kunt u hier met een gerust hart mee aan de slag. Voldoet uw pan niet aan één van de twee of beide testen? Dan raden wij u aan op zoek te gaan naar een geschikte pan. Lees snel verder! 

Materiaal inductie pannen

Het materiaal van een inductie pan is zeer belangrijk voor de kookeigenschappen van de pan. Zo zijn niet alle materialen even geschikt om te gebruiken. Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, is het belangrijk dat het materiaal van een inductie pan magnetiseerbaar is. Om u een idee te geven welk materiaal fijn is voor een inductie pan, vindt u hieronder de belangrijkste eigenschappen van de meest gebruikte materialen voor inductiepannen.

RVS

RVS is een van de meest gebruikte materialen voor pannen. Dit komt omdat RVS relatief goedkoop is, weinig onderhoud nodig heeft en goed tegen de zuren in eten kan. RVS geleidt de warmte door een pan niet super goed, daarom wordt de bodem vaak opgebouwd uit verschillende lagen met warmte-geleidende stoffen. Bij een RVS inductie pan is het dan ook zeer belangrijk dat u kies voor een dikke bodem, zodat er een optimale warmte-geleiding wordt gerealiseerd. Zoals de naam al verraadt hoeft u bij een RVS inductie pan niet bang te zijn voor roest, dus deze kunnen eenvoudig worden gereinigd in de vaatwasser. 

RVS inductie pannen >

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat. Hierdoor heeft gietijzer dan ook verreweg een veel hoger rendement dan de meeste andere materialen. Gietijzer is bovendien een erg stevig en ook heel duurzaam materiaal. Gietijzeren inductie pannen kunnen wel tegen een stootje en als u er een beetje zuinig op bent, kan een gietijzeren inductie pan wel tientallen jaren lang mee blijven gaan. Zeker de investering waard dus! 

Gietijzeren inductie pannen >

Aluminium

De meningen over het gebruik van aluminium pannen voor inductie zijn nogal verdeeld. In principe zijn aluminium pannen niet geschikt voor een inductie fornuis, omdat deze simpelweg gewoon niet magnetiseerbaar zijn. Echter, kan er wel degelijk met aluminium pannen worden gekookt. Om aluminium pannen geschikt te maken voor het koken op inductie, is er een element nodig van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem van de pan. Tegenwoordig is hier in vrijwel alle inductiepannen van aluminium rekening mee gehouden en kan hier dus prima met een aluminium inductiepan worden gekookt. 

Aluminium inductie pannen >

De beste inductie pan

Hoe kiest u de beste inductie pan?

Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, is het bij het kiezen van een inductie pan belangrijk om te letten op het type materiaal en de magnetische werking. Daarnaast moet een inductie pan een vlakke bodem hebben die in zijn geheel contact maakt met de inductie kookplaat. Hoe dikker de bodem, hoe beter deze de warmte naar de rest van de pan zal geleiden. Een inductie pan met een dikke sandwichbodem is dan ook aan te raden. Benieuwd naar welke pannen wij u kunnen bieden? Kijk dan bij de soorten inductie pannen hieronder, of neem een kijkje in onze gehele collectie.

Bekijk hier onze gehele collectie inductie pannen >

Soort inductie pannen

Koekenpan inductie

Bent u op zoek naar de beste koekenpan voor inductie? Kies dan voor een model met een extra dikke (sandwich) bodem. Een dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte goed behouden blijft en tegelijkertijd evenredig wordt verdeeld. Zo krijgt u een gelijknamige verwarming van de bodem en kunt u uw vlees, vis en groente perfect bakken.  

Koekenpannen inductie >

Braadpan inductie

Bent u op zoek naar de beste braadpan voor inductie? Bij ons vindt u inductie braadpannen van gietijzer, RVS en aluminium. Met name pannen van gietijzer en RVS zijn zeer geschikt voor inductie, dankzij de stevige en degelijke kwaliteit. Daarnaast zorgen deze pannen voor een snelle temperatuursverhoging en wordt uw eten gelijknamig verwarmd. 

Braadpannen inductie >

Grillpan inductie

Bent u op zoek naar de beste grillpan voor inductie? Een grillpan mag zeker niet ontbreken in uw keuken. Bij ons kunt u kiezen uit grillpannen van gietijzer of aluminium. Let op: grillpannen voor inductie worden erg heet. Kies daarom voor een model met koud-grepen en anti-aanbaklaag. Zo voorkomt u zowel verbrande handen als verbrand eten. 

Grillpan inductie >

Wokpan inductie

Bent u op zoek naar de beste wokpan voor inductie? Er wordt vaak gedacht dat wokken op een inductie fornuis niet kan. Hoewel het een andere ervaring is dan bijvoorbeeld wokken op een gasfornuis, kunt u echter gewoon prima wokken op een inductie fornuis. Zorg er hierbij wel voor dat u kiest voor een wokpan met platte bodem. De platte bodem warmt de pan snel op en zorgt daarnaast voor weinig warmteverlies.

Wokpannen inductie >

Hapjespan inductie

Bent u op zoek naar de beste hapjespan voor inductie? Hapjespannen (ook wel sauteerpannen genoemd) kenmerken zich door de hoog opstaande rand en het kleine model. Hapjespannen voor inductie fornuizen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, maar wij raden aan om te kiezen voor een licht materiaal zoals RVS. RVS zorgt voor een snelle, gelijknamige warmteverdeling en is bovendien makkelijk tilbaar.

Hapjespannen inductie >

Pannenkoekenpan inductie

Bent u op zoek naar de beste pannenkoekenpan voor inductie? Kies dan voor een inductie pan met een sterke anti-aanbaklaag. Zo voorkomt u dat de pannenkoeken aan de pan blijven plakken of zwart kleuren. De pannenkoekpannen voor inductie uit onze collectie hebben een laagstaande voor het eenvoudig flippen van uw pannenkoeken en zijn daarnaast voorzien van koudgrepen zodat u zich niet verbrand. 

Pannenkoekenpannen inductie > 

Onze favoriete inductie pannen: