Menu
Menu

Wok kopen

Beste wokpanWaarom een wokpan kopen?

Een wokpan wordt gebruikt om ingrediënten op hoge temperaturen te kunnen bereiden. Dankzij de ronde vorm verzamelt al het vocht zich op de bodem en hierdoor schroeien de niet-vloeibare ingrediënten dicht tegen de zijkant van de wok. Dit zorgt voor een optimaal behoud van smaak, textuur en voedingsstoffen. Bovendien wordt het eten in een wokpan super snel bereidt én heeft u maar 1 pan afwas. Ideaal voor een vlugge, gezonde maaltijd met extra smaak!

Materiaal wokpan

Wokpannen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. De meest gebruikte materialen voor wokpannen zijn echter gietijzer, RVS en aluminium. Ieder materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en daarom hebben wij hieronder kort voor u op een rijtje gezet wat de voor- en nadelen zijn per type materiaal.

Aluminium wokpan

Aluminium wokpannen zijn niet alleen super sterk, maar beschikken ook over een uitstekende warmtegeleiding. Hierdoor bereiken aluminium pannen snel de hoge temperatuur die u nodig heeft voor het wokken. Aluminium zijn helaas niet geschikt voor de vaatwasser, maar kunnen bijvoorbeeld wel eenvoudig worden gereinigd met een schuurspons. Aluminium wokpannen zijn licht in gewicht en kunnen op bijna iedere warmtebron worden gebruikt, met uitzondering van inductie.

Roestvrij stalen wokpan

Stalen wokpannen zijn doorgaans gemaakt van plaatstaal of carbonstaal. Bij roestvrij stalen wokpannen kunt u ofwel kiezen voor een wokpan met een kunstmatige anti-aanbaklaag, of kunt kiezen voor een wok zonder anti-aanbaklaag en deze er zelf in aanbrengen. Het nadeel van een roestvrijstalen wokpan is dat deze relatief zwaar is. Dit maakt het lastiger om met de pan te schudden. Het voordeel hiervan is echter wel weer, dat deze niet roesten en u de wokpan gewoon in de vaatwasser kunt plaatsen.

Gietijzeren wokpan

Gietijzeren wokpan zijn zeer populair, omdat deze vrijwel u hele leven lang mee kunnen gaan. Gietijzeren wokpannen hebben een stevige en tegelijkertijd ook degelijke kwaliteit en verwarmen relatief snel. Bij gietijzeren wokpannen kunt u kiezen voor een wok met geëmailleerde binnenlaag of voor een gietijzeren wok zonder anti-aanbaklaag. Wat de beste gietijzeren wokpan voor u is kunt u het beste zelf bepalen. Houdt er bovendien rekening mee dat gietijzer net wat meer onderhoud vergt dan andere materialen.

Wokpan warmtebronnen

Wokpan gas

Op zoek naar de beste wokpan voor gas? Gas is nog steeds één van de meest populair warmtebronnen om te gebruiken bij het koken. Dit geldt ook zeker voor de Aziatische keuken. Met een gas warmtebron kunt u namelijk super makkelijk de temperatuur aanpassen. Op gas kunnen vrijwel alle materialen wokpannen worden gebruikt. Als u op zoek bent naar en pan die goed heet wordt, raden wij aan te kiezen voor een gietijzeren wokpan. Bent u op zoek naar een licht, beweegbaar model? Kies dan voor aluminium.

Wokpan elektrisch

Op zoek naar de beste wokpan voor elektrisch koken? Bij een elektrische kookplaat is de kans dat de kookplaat niet heet genoeg wordt om te wokken helaas erg groot en daarom kan er niet zo snel op dit type kookplaat gewokt worden. Heeft u een elektrische kookplaat die wel heet genoeg wordt? Kies dan voor een wokpan met platte onderkant. De platte onderkant is namelijk het enige punt waar de pan contact maakt met de warmtebron. Vrijwel alle materialen wokpan zijn geschikt om te gebruiken op een elektrische kookplaat.

Wokpan keramisch

Op zoek naar de beste wokpan voor keramisch koken? Voor keramisch koken kunnen in principe alle materialen wokpannen worden gebruikt. Hierbij is het echter van belang dat u goed let op de vorm van de wokpan. Bij keramisch koken moet er namelijk direct contact zijn tussen de pan en de warmtebron. Kies daarom voor een wokpan met een platte, dikke bodem. De platheid van de bodem zorgt voor een extra groot contact punt met de warmtebron en de dikheid zorgt tergelijkertijd voor extra verhitting.

Wokpan inductie

Op zoek naar de beste wokpan voor inductie? Een wokpan voor inductie moet altijd een magnetische werking hebben, waardoor een aluminium wokpan al snel afvalt als optie. Bij inductie is het aan te raden om te kiezen voor een (gietijzeren) wokpan met een platte bodem, zodat u de pan stevig neer kunt zetten op de inductieplaat. Maakt u liever gebruik van een wokpan met ronde/bolle bodem? Dan kan een wokring uitkomst bieden. Een wokring verdeelt geen warmte, maar zorgt enkel voor een manier om de wok stabiel te houden.

Onze favoriete wokpannen: