Beste keukenmes

Koksmes

Functie: snijden van vlees, vis & groenten
Het koksmes is een van de meest voorkomende messen in de Nederlandse keuken. Het heeft een breed en groot lemmet dat ietwat spits toeloopt. Koksmessen zijn multifunctioneel, aangezien er zowel vlees, vis, groenten als kruiden mee kan worden gesneden.

Alle koksmessen >

Fileermes

Functie: fileren & ontgraten 
Een fileermes is smal en spits. Door de flexibiliteit kan vlees of vis goed worden gefileerd. Gaat u dus graag uiterst precies te werk, kies dan voor een fileermes. 

Alle fileermessen >

Officemes

Functie: precies snijden van groenten & fruit
Dit relatief kleine mes heeft een toelopend lemmet waarmee uiterst nauwkeurig kan worden gesneden. Het officemes is daarom geschikt voor het precies snijden en schillen van groenten en fruit. 

Alle officemessen >

Groentemes

Functie: schillen, pellen & snijden van groenten
Het groentemes heeft een kort lemmet waarmee schillen, pellen en snijden een fijne klus wordt. Hoewel het groentemes lijkt op een schilmes, heeft de eerstgenoemde een steviger lemmet. 

Alle groentemessen >

Santokumes

Functie: snijden van vlees & groenten
Dit veelzijdige Japanse mes kan worden gebruikt voor het snijden van vlees, vis, groenten en gevogelte. Santoku messen zijn vaak aan twee kanten geslepen. 

Alle santokumessen >

Vleesmes

Functie: precies snijden van vlees & vis
De naam verraadt het al: het vleesmes is bij uitstek geschikt voor het snijden van vlees, vis of gevogelte. Een vleesmes beschikt bijna altijd over een slank, lang lemmet waarmee precies kan worden gesneden. 

Alle vleesmessen >

Hakmes

Functie: snijden van vlees & groenten
Hakmessen lijken vaak op hakbijlen, maar hebben verschillende functies. Het hakmes lijkt namelijk het meest op een normaal koksmes, aangezien het uitermate geschikt is voor het snijden van groenten en vlees. 

Alle hakmessen >

Uitbeenmes

Functie: precies snijden van vlees
Het uitbeenmes is uitermate geschikt voor het eenvoudig verwijderen van huid, pezen en vet. Een uitbeenmes beschikt over het algemeen over een lang, flexibel lemmet waarmee gemakkelijk de lastigste stukjes verwijderd kunnen worden. 

Alle uitbeenmessen >

Schilmes

Functie: precies schillen van ronde voorwerpen
Het schilmes staat vooral bekend als handig hulpje bij de bereiding van aardappelen. Het aardappelschilmesje is dan ook de basis van het moderne schilmes, dat het beste van de verschillende schilmesjes in zich heeft. 

Alle schilmessen >

Europese en Japanse messen

Wat zijn de verschillen?

De scherpte van een mes wordt bepaald door de snede. Onder de dubbelzijdig geslepen messen zijn twee soorten messen te onderscheiden: Europese en Japanse keukenmessen.

Het verschil tussen deze messen is de slijphoek. Europese messen hebben meestal een slijphoek van ongeveer 20 graden, terwijl Japanse messen een slijphoek van ongeveer 15 graden hebben. Dit zorgt er voor dat Japanse messen scherper zijn dan de Europese varianten. De smallere slijphoek van Japanse messen is mogelijk door het harde staal. Een nadeel van hard staal is het feit dat het mes hier fragieler door wordt. 

Wat is een goed mes?

Herkennen van een goed mes

Een goed mes is te herkennen aan de juiste dikte, stabiliteit en scherpte. Omdat er vele specifieke keukenmessen te krijgen zijn, is het belangrijk om te weten welke eigenschappen van het mes passen bij de door u beoogde toepassing.

Dikte

Om goed te kunnen snijden is het van belang dat een mes dun is. De dikte van de snede aan de onderkant van het lemmet is bepalend voor de scherpte van het mes. Hoe dunner de snede, des te scherper het mes. Om een mes heel dun te kunnen maken dient het gemaakt te worden van hard staal. Een nadeel hiervan is het feit dat een dergelijk mes kwetsbaarder is dan een dikker mes van zachter staal. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar het feit of het mes stabiel genoeg is voor het te snijden object. 

Hardheid

Het vermogen om weerstand te bieden tegen vervorming oftewel de hardheid geeft een goede indicatie over de levensduur van het mes. De levensduur is in deze het tijdsbestek waarin het mes bot wordt en geslepen dient te worden. Dit vermogen wordt weergegeven in Rockwell (HRC). Hoe hoger deze waarde is, des te harder het staal. Een mes met een hoge waarde zal langer scherp blijven, maar is wel gevoeliger voor beschadiging.

Heft

Naast het lemmet is ook het heft van belang bij de aanschaf van het beste keukenmes naar uw wensen. U dient een keuze te maken tussen messen waarbij het heft en het lemmet vastgeklonken zijn en messen waarbij het heft en lemmet aan elkaar gelast zijn. Een mes waarbij het heft en lemmet uit één stuk metaal gesmeden zijn, wordt vaak gezien als kwalitatief beter en is meestal ook duurder. 

Onze merken

Met ruim 40 jaar ervaring is Diamant Sabatier een bekende speler op de markt van keukenmessen. Diamant Sabatier staat door een combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne technieken garant voor keukenmessen van zeer hoge kwaliteit en een lange levensduur. Op de messen van Diamant Sabatier ontvangt u vaak zelfs een levenslange garantie.

Het Duitse WMF heeft naast een uitgebreide collectie pannen ook een mooi aanbod keukenmessen. De verschillende soorten messen zijn gemaakt van materialen als roestvrij edelstaal, waardoor deze messen zeer scherp en slijtvast zijn.

Jamie Oliver heeft een aantal simpele, maar goede keukenmessen in de collectie 'Jamie's Keukengerei'. Het stevige lemmet van deze messen zorgt ervoor dat zeer scherp snijden en blijven. 

Joseph Joseph is sinds 2003 verantwoordelijk voor innovatieve kookartikelen. De keukenmessen van Joseph Joseph zijn van hoge kwaliteit en zijn voorzien van een roestvrij stalen lemmet (X50CrMoV15). De Joseph Joseph 100 Elevate serie is een goed voorbeeld van de hoge kwaliteit die dit merk kenmerkt. 

Morakniv heeft een ontzettend lange ervaring in de productie van keukenmessen. Al in 1891 begon dit Zweedse bedrijf met de fabricage van hoge kwaliteit keukenmessen met Rockwell waarden variërend van 56 tot 60 HRC. 

Dit Zwitserse merk is bekend door de kenmerkende rode zakmessen. Daarnaast heeft Victorinox ook een mooie collectie keukenmessen, die bekend staan om het dunne, scherpe lemmet dat lang mee gaat. Door het ergonomische heft is een keukenmes van Victorinox zeer fijn in gebruik. 

Best verkochte keukenmessen